KU Leuven Campus Geel : 'AI, meer dan een modewoord?'
Artificiële Intelligentie (AI) is niet langer een toekomstvisie: het is een realiteit die al diep is doorgedrongen in ons dagelijks leven. Van slimme assistenten tot geavanceerde productiesystemen, AI speelt een cruciale rol in zowel werk- als onderwijsomgevingen.
Donderdag kregen de ingenieursstudenten en alumni van KU Leuven Campus Geel de kans om tijdens een forumavond meer inzicht te krijgen in dit actuele thema. Experts dr. Thomas Winters en prof. Frank Naets gaven tekst en uitleg.
Schrijft AI jouw taken? De snelle opmars van AI roept niet alleen technologische, maar ook ethische vragen op. Het begrijpen van de impact van deze technologie is belangrijker dan ooit.
KU Leuven kiest voor het verantwoord inzetten van Artificiële Intelligentie (AI) in onderzoek en onderwijs. Generatieve Artificiële Intelligentie (GenAI), waarbij ChatGPT wellicht de bekendste is, is een technologie die in een razendsnel tempo ontwikkelt. Studenten en onderzoekers kunnen GenAI tools bijvoorbeeld gebruiken als hulpmiddel bij het maken van opdrachten, opstellen van literatuurstudies of tijdens een brainstorm.
Transparantie en overleg met docenten zijn en blijven echter essentieel. "We zien het als onze taak om studenten bij te staan in het verantwoord gebruik van deze toepassingen," aldus Peter Karsmakers, professor aan KU Leuven Campus Geel, Declaratieve Talen en Artificiële Intelligentie (DTAI). Het doel is niet alleen om de technische vaardigheden van studenten te versterken, maar ook om hen bewust te maken van de ethische overwegingen en implicaties die gepaard gaan met het gebruik van AI.
Humor in AI: geen lachertje
“Het juist aansturen van deze technologie is van groot belang om controle en een goede output te verkrijgen,” stelt Thomas Winters, onderzoeker in creatieve artificiële intelligentie aan KU Leuven. Hoewel taalmodellen zoals ChatGPT steeds beter worden, zijn ze nog verre van perfect. In de publieke opinie lijkt het soms alsof deze systemen alles kunnen, maar er zijn grenzen aan hun capaciteiten. Humor, bijvoorbeeld, blijft een bijzonder uitdagend domein voor AI.
Het is een intrinsiek moeilijk taak omdat het zoveel linguïstische vaardigheden, kennis en redeneervermogen vereist. De menselijke creativiteit en nuance nabootsen is dus niet eenvoudig. “Computers humor aanleren is dus niet om mee te lachen”, grapt Winters. AI in de industrie De mogelijkheden van AI reiken verder dan alleen educatieve en creatieve toepassingen: ook in de industrie biedt deze technologie enorme kansen.
AI kan bijvoorbeeld worden ingezet om productieprocessen te optimaliseren en systemen efficiënter te maken. Toch blijkt uit de 'Voka Digihub 2.0'-bevraging dat de helft van de bedrijven in de regio Mechelen-Kempen nog geen strategie heeft om AI en andere technologische trends te volgen en te implementeren.
"Het ontwerpen en integreren van nieuwe systemen is een dure en tijdrovende onderneming," geeft prof. Frank Naets aan, expert in Mecha(tro)nische SysteemDynamica en lid van Flanders Make bij KU Leuven.
"Met behulp van AI kunnen we deze processen echter versnellen en optimaliseren. Door specifieke parameters in te voeren, genereert AI slimme suggesties die ingenieurs vervolgens kunnen gebruiken als basis voor verdere ontwikkeling."
Naets en Karsmakers benadrukken het belang van AI voor de industrie, met name in regio’s zoals de Kempen, waar veel maakbedrijven actief zijn. "De toekomst van productie ligt in slimme automatisering en datagestuurde processen," stellen ze. AI kan hierin een sleutelrol spelen door de Geelse ingenieurs te ondersteunen bij het ontwerpen van efficiëntere systemen en het optimaliseren van complexe processen. Foto's Aäron Verheyen/NNieuws.